18
september
2020
|
16:57
Europe/Amsterdam

Onderzoekers maken waterstof uit afvalwater

Het is Australische onderzoekers gelukt om ontlasting en ander afvalwater te gebruiken als grondstoffen voor de productie van waterstof. Dat meldt Duurzaam Bedrijfsleven.

De onderzoekers kunnen alle componenten die nodig zijn voor waterstof halen uit een rioolwaterzuiveringsinstallatie. Met behulp van biogas en koolstofkorrels kan het afvalwater worden omgezet naar waterstof. Het proces is niet veel anders dan bij het produceren van waterstof uit aardgas. Het voordeel van de nieuwe techniek is dat alle componenten aanwezig zijn op dezelfde plaats. Daarbij zijn de afvalstoffen onbeperkt beschikbaar (mensen blijven naar het toilet gaan).

Australië wil zich omvormen tot waterstofeconomie. Het land heeft genoeg ruimte om duurzame stroom te genereren waarmee groene waterstof gemaakt kan worden. Duitsland heeft al aangegeven op termijn groene waterstof van Australië af te willen nemen.

Ook in Nederland wordt geëxperimenteerd met het gebruik van afvalwater en rioolslib. Zo kunnen waterschappen energie opwekken door rioolslib te vergisten. Daar komt biogas bij vrij dat gebruikt wordt om elektriciteit op te wekken.

Aanmelden voor nieuwsbrief