19
november
2020
|
11:27
Europe/Amsterdam

Onderzoek: financiële opties vaak onbekend bij verduurzamen huis

Uit onderzoek van Centraal Beheer is gebleken dat 98 procent van de mensen die binnen vijf jaar een huis willen kopen, ervoor open staat om dat ook te verduurzamen. Echter, meer dan de helft van de potentiële huizenkopers weet niet dat je - bij gebrek aan eigen middelen - in sommige gemeentes financiële hulp kan krijgen voor de verduurzaming.

Het gaat bijvoorbeeld om een subsidie of een lening die je van de gemeente zou kunnen krijgen. Uit onderzoek blijkt dat 53 procent van de huizenkopers niet bekend is met deze duurzaamheidsregelingen. Wat ook kan, is de verduurzaming van je huis mee te financieren in je hypotheek. Maar ook hier kent bijna de helft (45 procent) deze regeling niet.

Als menens hun huis ook echt gaan verduurzamen, zou 49 procent van de ondervraagden in ieder geval kiezen voor zonnepanelen op het dak. 17 procent zou kiezen voor muurisolatie en 10 procent zou een warmtepomp laten installeren.

Essentiële financiering

"Uit dit onderzoek blijkt duidelijk dat er actie nodig is", meent Angela Eijlander, senior manager Financiële Diensten bij Centraal Beheer. "Financiering van verduurzaming is essentieel om onze klimaatdoelen in Nederland te kunnen halen. Dat begint bij kennis bij consumenten. Hier ligt een grote taak voor ons als branche. Wij moeten de stap naar verduurzaming makkelijk maken voor Nederlanders."

De verzekeringsmaatschappij vindt bovendien dat adviseurs in aanloop naar het kopen van een huis een grote rol kunnen spelen in de verduurzaming ervan. "Ook in die gesprekken moet duurzaamheid altijd een onderwerp zijn. Het is in ieders belang dat we als branche aan een duurzamer Nederland bijdragen."

Boilerplate

© ANP