31
mei
2021
|
10:52
Europe/Amsterdam

Nieuw kabinet moet tempo maken met verduurzaming

Een volgend kabinet moet tempo maken met de verduurzaming. Dat kreeg informateur Mariëtte Hamer te horen van vertegenwoordigers uit de sector. Ze wilde hen spreken in het kader van het herstelbeleid na de coronacrisis. "We hebben vooral een overheid met lef nodig die een daadkrachtig beleid voert omdat we wel een beetje klaar zijn met woorden", zei Maria van der Heijden van MVO Nederland, een club van duurzame ondernemers.

Urgenda-directeur Marjan Minnesma roept het toekomstige kabinet op "te doen wat nodig is en niet wat sommigen denken dat haalbaar is". Zo moeten er wat haar betreft concrete stappen worden gezet richting een uitstootvrije staal- en chemische industrie, en naar meer windenergie op zee en duurzame productie van waterstof. "De komende tien jaar moet de omslag plaatsvinden", aldus Minnesma.

Het stikstofprobleem moet snel worden aangepakt, hebben Mark van den Tweel van Natuurmonumenten en Marjolein Demmers van Natuur & Milieu aan de informateur laten weten. Beide organisaties kwamen onlangs met boeren- en ondernemerspartijen een plan overeen om de stikstofcrisis op te lossen. Ze hebben dit voorstel nog eens onder de aandacht van Hamer gebracht.

Windparken op zee

Volgens Olaf van der Gaag van Nederlandse Vereniging Duurzame Energie is het belangrijk dat duurzame keuzes consequent goedkoper zijn. "Als dat alles duurder is dan gaan mensen en bedrijven het niet doen." Hij vindt het van groot belang dat een nieuw kabinet nog dit jaar knopen doorhakt over de bouw van nieuwe windparken op zee.

Carolien Gehrels, die namens de industrie aan het Klimaatakkoord meewerkte, benadrukt dat verduurzaming en geld verdienen goed samen kunnen gaan. "De industrie kan een vliegwiel zijn voor groen herstel." Ook zij vindt dat er snel meer windparken op zee moeten komen. Ook in de woningbouw ziet zij grote opgaven liggen.

Boilerplate

© ANP