's-Hertogenbosch,
29
mei
2018
|
15:42
Europe/Amsterdam

Nederlander wil inspraak over klimaat- en energieakkoord

  • 36% van de Nederlanders wil zelf aan ‘onderhandelingstafel’ zitten
  • Uitkomsten onderzoek aangeboden aan onderhandelaar klimaat- en energieakkoord Diederik Samsom

Den Bosch, 29 mei 2018 - Ruim 75% van de Nederlanders vindt het belangrijk dat Nederland maatregelen neemt om de klimaat- en energiedoelen van Parijs te realiseren. Bijna 50% van de Nederlanders verwacht dat deze maatregelen ook een belangrijke rol gaan spelen binnen de (eigen) woning. Niettemin voelt 95% van de Nederlanders zich niet of niet goed geïnformeerd over het aankomende klimaat- en energieakkoord. 36% van de Nederlanders wil graag zelf aan de ‘onderhandelingstafel’ zitten.

Dit blijkt uit onderzoek van Kantar TNS in opdracht van Essent. De resultaten van het volledige onderzoeksrapport zijn dinsdag 29 mei officieel overhandigd aan Diederik Samsom, voorzitter van de sectortafel Gebouwde Omgeving van het klimaat- en energieakkoord.

download
Energieakkoord Den Haag v1.0 BIM AltMusicSubs
Patrick Lammers, CEO Essent
Veranderingen in de energiewereld zijn groter dan ooit en gaan sneller dan ooit tevoren”, zegt Patrick Lammers, CEO van Essent. “Het is van belang iedereen betrokken te houden bij de veranderende wereld van energie. Door middel van dit rapport willen wij graag de stem van de consument een plek geven in het nieuwe klimaat- en energieakkoord.
Patrick Lammers, CEO Essent

Drijfveren en drempels

Bijna 1 op de 3 Nederlanders geeft aan zelf maatregelen te overwegen óf hier al mee gestart te zijn. Het gaat hierbij vaak om isolatie van de woning of het gebruik van slimme verlichting of zonnepanelen. Het besparen van energie en de bijdrage aan een betere leefomgeving zijn de belangrijkste drijfveren om verduurzamende maatregelen toe te passen in de eigen leefomgeving. De beperkte eigen invloed (bijvoorbeeld vanwege een huurwoning) of hoge kosten zijn factoren die de Nederlander tegenhoudt om hun woning te verduurzamen.

Betaalbaarheid

Wanneer men bereid is om te investeren in verduurzamende producten en diensten, is een terugverdientijd van 5 jaar acceptabel. Tevens verwacht een kwart van de Nederlanders bereid te zijn om een bedrag tussen €1 en €5 bovenop de reguliere energierekening te betalen om klimaatverandering tegen te gaan. Bijna 1 op de 3 Nederlanders geeft aan tussen de €6 en €20 extra over te hebben voor het tegengaan van klimaatverandering.

Patrick Lammers, CEO Essent
“We vinden het cruciaal om de energietransitie betaalbaar te houden voor consumenten. Iedereen moet de beschikking kunnen hebben over duurzame energievoorzieningen. De overgang van fossiele naar duurzame energie moet dus vooral betaalbaar blijven, maar ook de betaalbaarheid van energiebesparende maatregelen moet worden verbeterd.”
Patrick Lammers, CEO Essent

Download HIER het onderzoeksrapport onder consumenten genaamd 'Hoe kijkt de Nederlander tegen het aankomende klimaat- en energieakkoord aan?'.

De onderzoeksresultaten zijn ook samengevat in een overzichtelijke infographic.
(Klik op de afbeelding om hem groter te bekijken)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat vindt het MKB?

Essent deed ook onderzoek naar de mening van het mkb in Nederland. Hieruit blijkt dat gebrek aan kennis en financiële middelen de hoofdredenen zijn waarom mkb-ondernemers in Nederland nog niet verder verduurzamen.

Lees hier meer over het onderzoek onder MKB.