17
mei
2021
|
14:57
Europe/Amsterdam

'Miljarden beschikbaar voor verduurzaming vanuit fondsen'

Voor het uitvoeren van allerlei verduurzamingsmaatregelen zijn miljarden euro's beschikbaar in speciaal opgerichte fondsen. Radio 1 meldt dat er jaarlijks tussen de 6 en 8 miljard beschikbaar is voor de vergroening van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van CE Delft in opdracht van Greenpeace.

Het zijn niet alleen binnenlandse fondsen waar mensen aanspraak op kunnen maken, ook op Europees niveau is er geld beschikbaar voor verduurzaming. In Nederland zijn er fondsen zoals het Nationale Groeifonds en de Regeling Groen Beleggen. In totaal gaat het om vijf Nederlandse en negen Europese fondsen die geld beschikbaar stellen.

Volgens onderzoeksbureau CE Delft kan Nederland het fondsengeld de reductie van CO2-uitstoot aanscherpen tot wel 65 procent. Maatregelen die genomen kunnen worden zijn bijvoorbeeld het stimuleren van warmtepompen, extra windenergie, isoleren en een klimaatfonds voor de landbouw.

Robert Vergeer, een van de onderzoekers, verklaart de stijging van het (Europese) fondsengeld door een toenemend gevoel van urgentie als het gaat over het onderwerp klimaatverandering.

Boilerplate

© ANP