11
september
2020
|
14:09
Europe/Amsterdam

Milieufederaties: betrek mensen met laag inkomen bij transitie

De Natuur- en Milieufederaties willen dat er meer initiatieven komen voor mensen met weinig geld om mee te doen aan de energietransitie. Hiervoor geven de federaties handvatten in de nieuw gepubliceerde brochure 'Duurzame energie voor iedereen'.

Het samenwerkingsverband schrijft dat de opbrengsten van wind- en zonneprojecten nu nog voornamelijk terechtkomen bij kapitaalkrachtige bedrijven en bewoners met genoeg vermogen om te investeren. Terwijl in het Klimaatakkoord is afgesproken dat de helft van de zonneparken in handen moet komen van de omgeving.

Zo wordt in de brochure het voorbeeld gegeven van de burenregeling in het project 'Energie A16'. De opbrengst van 7 van de 28 windmolens wordt ingezet voor duurzaamheidsmaatregelen waar iedereen in de omgeving van profiteert. Per jaar levert de regeling zo'n 170 duizend euro op voor 160 huishoudens.

Ook wordt er voorgesteld om opbrengsten van energieprojecten in te zetten tegen 'energiearmoede'. In Nederland hebben zo'n 700 duizend huishoudens moeite om hun energiekosten te betalen. Stichting Energiebank Nederland probeert door middel van coaching de energierekening van huishoudens blijvend te verlagen. Zes verschillende gemeenten hebben inmiddels een Energiebank.

Een ander handvat dat het samenwerkingsverband geeft, is het voorstel om de ontwikkeling van wind- en zonneparken zoveel mogelijk uit te besteden aan lokale bedrijven. Overheden kunnen dit middels beleid stimuleren. Als voorbeeld wordt zonnepark de Groene Weuste genoemd dat werd ontwikkeld door twee lokale ondernemers. De stichting stelde als voorwaarde dat de ondernemers mensen met afstand tot de arbeidsmarkt zouden opleiden voor de klus.

Aanmelden voor nieuwsbrief