25
mei
2021
|
16:51
Europe/Amsterdam

Met kleine aanpassingen kan Nederland klimaatdoelen sneller halen

Het nieuwe kabinet zou een hele reeks kleine, relatief goedkope maatregelen moeten nemen om het klimaatprobleem aan te pakken. Die sturen de samenleving naar een omslagpunt, waarbij de overgang naar een duurzame levenswijze veel sneller gaat.

Een oproep voor zo’n "social tipping point-strategie", ondertekend door tientallen organisaties, kunstenaars en wetenschappers, belandt dinsdag in de brievenbus van informateur Mariëtte Hamer, schrijft Trouw. Voorbeelden van elementen die kunnen helpen zo'n omslagpunt te bereiken zijn het in de ban doen van reclames voor onzuinige auto's en goedkope vluchten en kunstenaars die proberen het bewustzijn over klimaatverandering te vergroten.

Dit soort maatregelen, waar geen nieuwe technieken voor nodig zijn, kunnen bijdragen aan de afschaffing van subsidies op fossiele brandstoffen, het verplichten van klimaatlabels op producten, en het stimuleren van burgerinitiatieven op vlak van schone energie. Door een opeenstapeling van dit soort maatregelen, hopen de organisaties dat het denken over klimaatverandering en vervuiling sneller omslaat.

Nederland kan voor "een integraal, strategisch klimaatbeleid" een voorbeeld nemen aan de plannen van de Amerikaanse president Joe Biden, staat in de brief aan Hamer.

Boilerplate

© ANP