14
augustus
2020
|
17:39
Europe/Amsterdam

Meer duurzame dan fossiele energie opgewekt in Europa

In Europa is voor het eerst meer duurzame energie opgewekt dan energie uit fossiele brandstoffen. In het eerste half jaar van 2020 kwam 40 procent van de opgewekte stroom van groene bronnen als zonnepanelen, windmolens en waterkrachtcentrales. Dat meldt Duurzaam Bedrijfsleven op basis van onderzoek van de Europese denktank Ember.

Vergeleken met het eerste half jaar van 2019, groeide de duurzame opwek met 11 procent. Met name de groei van het aantal zonne- en windparken draagt bij aan deze toename. Ook gunstige weersomstandigheden (wind, zon) speelden een rol in de groene groei. In Denemarken kwam maar liefst 69 procent van de totale stroomopwekking van windmolens.

Het inzakken van het aandeel fossiele brandstoffen heeft ook te maken met de coronacrisis, aangezien de vraag flink naar beneden ging. Volgens de onderzoekers van denktank Ember markeert de stijging van duurzame energie "een historisch moment in de Europese energietransitie".

Investeringen

Op wereldwijd niveau is er de afgelopen jaren voor 30 miljard euro geïnvesteerd in offshore windparken. De molens worden steeds groter en kosten steeds minder. Hierdoor kunnen windparken gemakkelijker de strijd aangaan met fossiele brandstoffen. En de rek is er nog niet uit: met de beschikbare technieken van nu kan windenergie in potentie 18 keer de wereldwijde vraag naar energie genereren.

Aanmelden voor nieuwsbrief