14
januari
2021
|
13:20
Europe/Amsterdam

Liander: 30 procent meer zonnepanelen in Friesland geïnstalleerd

Volgens elektriciteitsnetbeheerder Liander is het aantal installaties van zonnepanelen in Friesland vorig jaar met 30 procent toegenomen ten opzichte van 2019. Dat meldt De Leeuwarder Courant donderdag.

Daarnaast is ook het vermogen van de panelen met 34 procent toegenomen. Liander krijgt nu van ruim 70.000 woningen en 860 zonneparken en grote zonnedaken stroom geleverd. Het aantal woningen met zonnepanelen op het dak die aan Liander leveren stond in 2019 nog op 55.000.

Het wordt de laatste jaren dus steeds drukker op het elektriciteitsnet en dat kan soms voor problemen zorgen. Zo kan het voorkomen dat het net overbelast raakt en de spanning in de kabel of de installaties aan huis zo hoog oploopt, dat de zonnepanelen zichzelf automatisch uitschakelen.

Liander zegt dit te betreuren. Voor gebieden waar de capaciteit van het het bereikt is, wordt door de beheerder daarom gekeken naar innovatieve oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan het combineren van een wind- en zonnepark op één kabel, het transport van groene stroom over de vluchtstrook van het net en het dimmen van zonneparken.

Boilerplate

© ANP