25
maart
2021
|
12:29
Europe/Amsterdam

'Leg op alle daken zonnepanelen'

Alle daken in de provincie Limburg moeten zonnepanelen krijgen. Dat zei duurzaamheidsdeskundige Ronald Rovers woensdagavond in het programma L1mburg Centraal. Volgens hem loopt Limburg enorm achter bij het verduurzamen van de energiewinning.

"Als je energie wil gebruiken moet je zonnepanelen en windmolens accepteren. Anders blijf je aangewezen op kolencentrales met alle uitstoot of moet je kernenergie uit België halen", aldus Rovers, die een eventuele harde aanpak vanuit de politiek goed zou begrijpen.

"Desnoods moeten we alle daken gaan nationaliseren, die dus eigenlijk onteigenen en zelf vol leggen met panelen. Want het probleem is er groot genoeg voor". Hij stelt dat ook monumentale gebouwen en bijvoorbeeld kerken er dan aan moeten geloven. "Zonnepanelen kun je in alle kleuren krijgen, dus dat kan je vrij onopvallend doen".

Weinig opgeschoten

Toch beseft Rovers tegelijkertijd ook dat de urgentie in Den Haag nog niet zo groot is, terwijl het probleem volgens hem groot is. Ook de uitslagen van de Tweede Kamerverkiezingen stemmen hem pessimistisch, omdat veel gekozen partijen duurzaamheid niet hoog op de agenda hebben staan.

"We zijn in de laatste twintig á dertig jaar weinig opgeschoten. Voorlopig ziet het er niet naar uit dat er snel wat verandert. We zullen alle opties moeten benutten".

Boilerplate

© ANP