18
februari
2021
|
16:42
Europe/Amsterdam

Leeuwarden wil tien parkeerterreinen bedekken met zonnepanelen

De gemeente Leeuwarden heeft subsidie aangevraagd omdat het tien parkeerterreinen wil bedekken met zonnepanelen. Dat meldt de Leeuwarder Courant. Om welke parkeerplaatsen het precies gaat is niet duidelijk, maar de krant schrijft dat het sowieso gaat om die van het World Trade Center.

In de gemeenteraad steunde het overgrote deel van de raadsleden een motie van de ChristenUnie om het bedekken van de parkeerterreinen te stimuleren. Wethouder Bert Wassink (GroenLinks) werkt aan het beleid en heeft nu in Den Haag subsidie aangevraagd. Het is onduidelijk hoeveel geld er precies nodig is voor het project.

Leeuwarden kijkt ook of het mogelijk is om zogenoemde 'zonne-carports' te realiseren bij bijvoorbeeld de Albert Heijn-filialen en de NHL Stenden Hogeschool. Op die manier wordt ook daar duurzame energie opgewekt.

Het nieuwe beleid past in het plaatje dat de gemeente voor ogen heeft. Leeuwarden wil namelijk geen zonnepanelen meer plaatsen in bijvoorbeeld weilanden, dus moeten die meer op daken en overkappingen worden geplaatst.

Boilerplate

© ANP