25
januari
2021
|
15:51
Europe/Amsterdam

'Kerk moet duurzaamheid snel hoog op agenda zetten'

De kerk moet duurzaamheid hoog op de agenda zetten. Dat schrijven tien prominente kerkleden en predikanten in een open brief aan de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). De schrijvers waarschuwen dat als daar niet snel aandacht voor komt, klimaatverandering uiteindelijk voor "rampen" gaat zorgen. De huidige coronacrisis is dan "kinderspel" in vergelijking met wat gaat komen.

"Duurzaamheid is niet punt zoveel, of een liefhebberij van een paar mensen. Het is to be or not to be", schrijft emeritus-predikant Sam Janse, die hoopt op actie. "Het besef van urgentie is er niet. Dat maakt ons bezorgd en boos".

Volgens de schrijvers van de brief ligt de focus binnen de kerk teveel op de kernwaarden. "Maar het gaat niet over duurzaamheid, over klimaatverandering, over biodiversiteit, over consumentisme, over levensstijl, over keuzes die gemaakt moeten worden", is te lezen in het bericht. Er zou een "radicale omzetting" nodig zijn.

Eind deze week vergadert het bestuur van de PKN over welke kant de kerk op wil. Dat doet het op basis van het rapport 'De toekomst open tegemoet', dat eerder werd opgesteld. Daarin staan verscheidene kernpunten. Het gaat voornamelijk over de Bijbel en de hulp voor vluchtelingen en ontheemden. "Dat is allemaal belangrijk, maar zo’n rijtje speerpunten kan niet zonder duurzaamheid. Het had allang bovenaan de agenda moeten staan", aldus Janse in de brief.

Boilerplate

© ANP