04
december
2020
|
16:05
Europe/Amsterdam

Kaas van witte bonen moet boeren duurzamer maken

Het maken van plantaardige kaas kan melkveehouderijen in de toekomst uit de brand helpen. Financieel, maar ze worden ook duurzamer. Dat stelt kaasbedrijf Willicroft, dat boeren wil helpen bij het produceren van dergelijke kaas. Dat meldt Duurzaam Bedrijfsleven.

Boerenbedrijven die kaas maken zullen dan volledig of gedeeltelijk moeten overstappen op andere producten. Geen of minder koeien meer op het land, maar de focus leggen op het verbouwen van witte bonen. Daar kan Willicroft dan weer 'klimaatvriendelijke' kaas van maken.

Nu wordt ook nog veel kaas gemaakt van noten. Hoewel noten minder broeikasgas uitstoten dan koeien, is het nog steeds een proces dat niet optimaal is voor het milieu. Witte bonen zouden een uitkomst bieden.

Pilot

Een zuivelboer is bereid volgend jaar mee te werken aan een pilot van Willicroft. De boer stapt voor een deel over en gaat witte bonen verbouwen. Als de pilot werkt, kan het plan verder worden uitgerold.

Uiteindelijk moeten boeren er ook geld aan kunnen verdienen. "Maar dat is wel een proces van jaren", vertelt Tim Keijzer van Willicroft tegen Duurzaam Bedrijfsleven. "Er is tijd nodig om zo’n systeem op te zetten. De vraag naar bonen moet nog verder stijgen, en we moeten concurreren met andere landen die bonen heel goedkoop produceren. Maar wij denken dat dat mogelijk is."

Het is daarom belangrijk dat melkveehouderijen daadwerkelijk bereid zijn bonen te verbouwen. Willicroft hoopt zeker 150 boeren te kunnen overtuigen. Het bedrijf wil 125.000 tot 250.000 euro op te halen via crowdfunding, waarvan 90.000 euro al binnen is. Het geld wordt in het project gepompt, maar er wordt ook bonenkaas van gemaakt.

Boilerplate

© ANP