13
augustus
2020
|
16:42
Europe/Amsterdam

Je dak vergroenen is goed voor het milieu én kan met subsidie

Het vergroenen van je dak is een mooie manier om je huis te verkoelen tijdens de steeds warmer wordende zomers. Tegelijkertijd draagt een groen dak positief bij aan het milieu. Steeds meer gemeenten willen het vergroenen van daken stimuleren met subsidies, aldus VvE Centraal.

Een groen dak werkt verkoelend in de zomer, doordat vocht uit de beplanting hitte opneemt en daardoor verdampt. Dat maakt dat de dakbedekking onder de vegetatie minder snel opwarmt, legt platform Duurzaam Gebouwd uit. Daarnaast houden planten water vast, wat tijdens zomerse hoosbuien kan helpen het riool te ontlasten. Tot slot biedt een groen dak, net als een tuin met beplanting in plaats van tegels, een voedselrijke plek voor insecten in de stad.

Het nadeel aan het vergroenen van je dak: het is niet goedkoop. Een simpel sedumdak kost volgens Milieucentraal zo'n 30 euro per vierkante meter, voor een intensief begroeide daktuin betaal je al snel 120 euro per vierkante meter. Via de Groenesubsidiewijzer van Milieucentraal kunnen huiseigenaren die van plan zijn hun dak te beplanten, kijken of er in hun gemeente subsidie voor verleend wordt.

Aanmelden voor nieuwsbrief