12
januari
2021
|
13:18
Europe/Amsterdam

In Zuid-Holland willen ze meer aandacht voor zonthermie

De provincie Zuid-Holland onderzoekt de mogelijkheden van zonnewarmte (zonthermie) als aanvulling op andere duurzame warmtebronnen. Dat meldt Solar Magazine.

Bij zonthermie wordt warmte van de zon omgezet in warm water. Dit is iets anders dan wat zonnepanelen doen: die zetten zonlicht om in elektriciteit. Met zonthermie wordt meer CO2 bespaart dan met zonnepanelen.

In de huidige energieplannen van Zuid-Holland is weinig aandacht voor deze manier van energie opwekken. Volgens de projectleider van 'Verkennend onderzoek zonthermie Zuid-Holland' kan zonnewarmte een mooie aanvulling vormen op andere duurzame warmtebronnen en kan het bijvoorbeeld worden ingezet voor het opwarmen van kassen en op plekken die niet gemakkelijk aangesloten kunnen worden op warmteleidingen. Ook voor gebouwen die veel warm water nodig hebben zoals zwembaden of verpleeghuizen kan het een oplossing zijn.

Zonthermie kan worden toepast middels zonnewarmteparken of door het plaatsen van speciale zonnecollectoren op daken. Het is volgens de onderzoekers een beetje een vergeten techniek, terwijl het in andere landen wel op grote schaal wordt ingezet. Ze hopen op meer aandacht voor zonnewarmte in de energieplannen.

Boilerplate

© ANP