15
oktober
2020
|
13:24
Europe/Amsterdam

IEA: klimaatwinst coronacrisis lijkt niet blijvend

Ondanks een flinke afname van de CO2-uitstoot door de coronacrisis lijkt de pandemie geen blijvende klimaatwinst op te leveren. Dat meldt Duurzaam Bedrijfsleven op basis van een nieuw rapport van het Internationaal Energieagentschap (IEA).

De wereldwijde uitstoot van CO2 zal dit jaar met zo'n 7 procent dalen. Het IEA is hier niet enthousiast over, omdat de afname van CO2 het gevolg is van een verminderde economische activiteit en niet komt door groene maatregelen. Economisch zwakke groepen worden hierdoor verder geraakt, schrijft het agentschap.

De daling van de uitstoot lijkt dan ook niet zomaar doorgetrokken te kunnen worden naar de komende jaren. Als er niks verandert in het beleid, zal de vraag naar olie de komende jaren niet snel dalen. Daarbij zal de vraag naar aardgas toenemen door groei in met name Aziatische landen.

Er zijn ook lichtpuntjes. Het aandeel duurzame energie zal tot 2030 blijven groeien; zonnestroom het snelst. Volgens het IEA is 'groen herstel' de beste manier om uit de coronacrisis de komen. Dit verlaagt de uitstoot van broeikasgassen. Het zorgt ook voor banen en economische groei.

Aanmelden voor nieuwsbrief

Boilerplate

© ANP