21
augustus
2020
|
13:35
Europe/Amsterdam

Huizen duurzaam 3D-printen met grond uit de achtertuin

Onderzoekers van de Texas A&M University hebben een manier gevonden om huizen te 3D-printen met de grond die lokaal aanwezig is. Dat is een stuk duurzamer, omdat de bouwmaterialen niet van ver naar de bouwplaats getransporteerd hoeven te worden. Bovendien wordt het hoge energieverbruik van de productie van bakstenen en beton zo vermeden.

"Eigenlijk draaien we hiermee de klok terug," zegt de bij het onderzoek betrokken Aayushi Bajpayee. "Historisch gezien bouwden mensen altijd met lokale materialen. Dat is pas sinds de komst van beton veranderd, met alle gevolgen voor het milieu van dien."

De wetenschappers begonnen met het verzamelen van bodemmateriaal uit de achtertuin van een collega, zo presenteren ze deze week bij een online bijeenkomst van de American Chemical Society. Het team onder leiding van Sarbajit Banerjee formuleerde vervolgens een milieuvriendelijke chemische toevoeging die de bodem beter bindt.

Bodemlagen

De bodem bestaat over het algemeen uit verschillende lagen. Bovenop ligt organisch materiaal waarop planten groeien, daaronder ligt klei en helemaal onderaan zit het vaste gesteente van de aardkorst. De onderzoekers hebben zich op de klei gericht, omdat die plastisch en vormbaar is.

Aangezien de bodem enorm kan variëren van plek tot plek, richtten de onderzoekers zich op het bouwen van een chemische "toolkit" waarmee alle bodemtypes getransformeerd kunnen worden tot 3D-printbaar bouwmateriaal. Met de toevoegingen kregen ze een bouwmateriaal dat twee keer meer gewicht kan dragen dan niet gemodificeerde bodemklei.

Ruimtevaart

In het vervolg van het onderzoek proberen de chemici de draagkracht van het materiaal te verhogen, zodat het een serieus alternatief voor beton kan worden. Naast toepassingen in de bouw voorzien ze ook mogelijkheden in de ruimtevaart. Wanneer bouwwerken op de maan of planeten als Mars gebouwd gaan worden, zal dat immers ook met lokale materialen moeten gebeuren.

Aanmelden voor nieuwsbrief