01
december
2020
|
12:13
Europe/Amsterdam

Huishoudens gaan 17 euro meer betalen voor netbeheer

Huishoudens gaan in 2021 gemiddeld 17 euro meer betalen voor het transport van elektriciteit en gas. Dat schrijft Business Insider op basis van het tarievenbesluit van de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

De oorzaak van de stijging heeft te maken met de hogere kosten die regionale netbeheerders gaan betalen voor het transport van stroom door de landelijke netbeheerder TenneT. De ACM heeft besloten dat regionale netbeheerders de stijgende kosten vanaf volgend jaar mogen doorberekenen naar de energierekening van de consument. Dit wordt stapsgewijs gedaan zodat een grote prijsstijging na 2023 wordt voorkomen.

Naast de kosten voor transport betalen consumenten vaste kosten aan het energiebedrijf bij wie ze een contract hebben en betalen ze voor de stroom en gas die ze afnemen. Business Insider schrijft dat de rekening van een huishouden met ongeveer 1 procent omhoog gaat. Een gemiddelde energierekening is 1690 euro op jaarbasis. Van dit bedrag is 426 euro gereserveerd voor de kosten van het netbeheer. Hier komt in 2021 gemiddeld 20,60 euro bij (dat is 17 euro plus btw).

Boilerplate

© ANP