15
februari
2021
|
16:43
Europe/Amsterdam

'Help mensen aan zonnepanelen en stop met windmolens'

Stop met het bouwen van windmolens op land en help mensen met het plaatsen van zonnepanelen op hun huis. Daarvoor pleit Richard de Mos, lijsttrekker van Code Oranje bij de komende Kamerverkiezingen.

"Op land is in heel veel gevallen geen draagvlak voor windmolens. Ze zorgen voor slagschaduw, geluidsoverlast, horizonvervuiling en huizen worden minder waard. Mensen krijgen ongevraagd windmolens voor hun deur en willen die dingen niet, maar ze kunnen het niet tegenhouden", legt De Mos uit.

Het idee komt uit de koker van Ruud Koornstra, die op de kandidatenlijst van Code Oranje staat. Hij produceerde vroeger tv-programma's als Lingo en Villa Felderhof, richtte daarna een voorloper van energiebedrijf Oxxio op en heeft de onofficiële titel van nationaal energiecommissaris. Koornstra wil dat de regels worden versoepeld, zodat energiebedrijven en installateurs consumenten leningen kunnen verstrekken voor het plaatsen van zonnepanelen. Consumenten kunnen die dan uitgesmeerd over jaren terugbetalen.

Koornstra: "Ze moeten niet meer betalen dan bij een gewone energierekening. En op een gegeven moment is het afbetaald en dan is je energierekening nul. We moeten verduurzamen en energierekeningen moeten omlaag. Als je zonnepanelen plaatst op de helft van de daken waar het kan en mag, heb je al het grootste deel van de elektriciteit die anders zou zijn opgewekt met windmolens op land." Om de drempel voor zonnepanelen lager te maken, moet de overheid wat Koornstra betreft garant staan.

Hervormingsbeweging Code Oranje, opgericht in 2018, doet voor het eerst mee aan de Kamerverkiezingen. De partij heeft zetels in de Provinciale Staten van Overijssel, Groningen en Noord-Holland. Lijsttrekker Richard de Mos zat van 2009 tot 2012 voor de PVV in de Tweede Kamer. Tegenwoordig is hij fractievoorzitter van de lokale partij Hart voor Den Haag/Groep De Mos in zijn woonplaats Den Haag.

Boilerplate

© ANP