31
maart
2021
|
15:55
Europe/Amsterdam

Grote duurzame waterstoffabriek in Noordzee in 2030 operationeel

Rond 2030 gaat een duurzame waterstoffabriek van 1 gigawatt in Zeeland in bedrijf. De elektrolyser zal gekoppeld worden aan een groot windmolenpark. Het wordt zo een van de grootste duurzame waterstoffabrieken ter wereld.

North Sea Port wil tegen 2050 klimaatneutraal zijn en duurzame waterstof is een belangrijke schakel om ook snellere ambities te realiseren. De elektrolyser kan ongeveer 20 procent van de huidige waterstofvraag in North Sea Port leveren.

Met 580.000 ton per jaar is het havengebied van North Sea Port een van de grootste waterstofproducenten en -afnemers ter wereld. De vraag naar waterstof in het havengebied kan toenemen tot 1.000.000 ton in 2050, het equivalent van ongeveer 10 gigawatt aan elektrolysecapaciteit.

Grote industriële spelers

De energie zal gebruikt worden door grote industriële spelers als staalbedrijf ArcelorMittal, kunstmestproducent Yara, chemiebedrijf Dow Chemical en olieraffinaderij Zeeland Refinery om onder meer de productie van staal, ammoniak, ethyleen en brandstoffen te verduurzamen.

Het windpark kan gebouwd worden in een al aangewezen gebied in de Nederlandse Exclusieve Economische Zone. Er komt ook een regionaal, open-access pijpleidingnetwerk van ongeveer 45 kilometer van Vlissingen tot Gent.

Boilerplate

© ANP