14
augustus
2020
|
14:02
Europe/Amsterdam

Grootste zonnepark van Nederland in aanbouw

In Drenthe is begonnen met de aanleg van het grootste zonnepark van Nederland. Het eerste paneel van zonnepark Vloeivelden in Nieuw-Buinen is deze week geplaatst. In totaal komen er meer dan 300.000 zonnecollectoren te liggen, schrijft Duurzaam Actueel.

De zonnepanelen zullen een hoeveelheid stroom opwekken die ongeveer gelijk is aan het jaarlijks verbruik van 35.000 huishoudens. Als het park is aangesloten op het net zal het met 120 MegaWat op 100 hectare land het grootste operationele zonnepark van ons land zijn.

Het zonnepark wordt niet aangesloten op het hoofdnet maar op het lokale stroomnet van een naburige fabriek. Zo hopen de ontwikkelaars te voorkomen dat het algemene stroomnetwerk overbelast raakt. Tevens zal een deel van het terrein worden gebruikt voor de opslag van afvalwater van de aardappelmeelfabriek. Grond dat overblijft uit de fabriek zal worden gebruikt om een grondwal aan te leggen rondom het zonnepark. Door dit hergebruik worden veel ritjes met vrachtwagens bespaard en zo wordt winst behaald met betrekking tot de CO2-uitstoot.

Draagvlak

Verder zal Vloeivelden ook bezoek krijgen van studenten die onderzoek gaan doen naar energieopslag. Ook kijken ze hoe het stroomnet op een meer gelijkmatige manier kan worden belast. Mensen die in de omgeving wonen hebben de mogelijkheid gekregen mede-eigenaar te worden van het zonnpeark. Tientallen omwonenden kregen in juli een rondleiding over het park. Zo hopen de betrokken partijen op draagvlak voor het park.

Een lokaal aannemersbedrijf, Avitec, is samen met zonnespecialist Solarfields verantwoordelijk voor de bouw van het zonnepark, dat in december gereed moet zijn.

Aanmelden voor nieuwsbrief

Boilerplate