15
oktober
2020
|
10:56
Europe/Amsterdam

Grootste studentencomplex van Amsterdam is van het gas

Het grootste studentencomplex van Amsterdam, Science Park I, is definitief van het gas gehaald. De cv-ketels van de 721 studentenkamers zijn vervangen door een WKO-systeem (warmte-koude-opslag) dat wordt gevoed met restwarmte van een nabijgelegen datacenter.

Met de overstap naar de warmtepompen wordt per jaar twee ton minder CO2 uitgestoten. Voor het project hebben studentenhuisvester DUWO, woningcorporatie Rochdale en de gemeente Amsterdam de handen ineengeslagen. De overgang naar duurzame energie kwam volgens wethouder Marieke van Doorninck op een goed moment, omdat de cv-ketels vervangen moesten worden.

Volgens Birgitte de Maar, bestuurder van Rochdale, past het gebruik van restwarmte goed bij de identiteit van de woningcorporatie en het Science Park (wetenschapspark van de Universiteit van Amsterdam). Daarnaast ziet de partij het als uitdaging om duurzaamheid vorm te geven op een betaalbare manier. Dat lijkt te zijn gelukt, want de vermindering van CO2 is tot stand gebracht zonder daarbij de servicekosten voor huurders te verhogen.

Aanmelden voor nieuwsbrief

Boilerplate

© ANP