18
september
2020
|
11:31
Europe/Amsterdam

Groot project moet 160.000 huizen verwarmen met aardwarmte

Een energiebedrijf heeft toestemming gekregen op grote schaal aardwarmte te winnen. Het plan is om 160.000 huizen en bedrijven aan te sluiten op een warmtenet - dat wordt gevoed met aardwarmte - in de regio Amersfoort. Het is voor het eerst dat er in Nederland zo'n groot project met aardwarmte doorgang krijgt. Dat meldt het AD.

Twaalf aardwarmtestations moeten de energie gaan leveren aan huizen en bedrijven die zijn aangesloten op het aan te leggen warmtenet in Amersfoort. Een aansluiting op het warmtenet kost tussen de 2000 en 2500 euro. Om de aardwarmte te winnen moet er op 5 tot 7 kilometer diepte in de grond worden geboord. Dat is nog niet vaak gedaan in Nederland en daarom een spannende operatie. Bij dit soort diepe boringen is er kans op verzakkingen en lichte aardbevingen. Toch verwacht ontwikkelaar Larderel Energy (gespecialiseerd in geothermie) geen problemen, omdat dat de ondergrond in het gebied stevig genoeg is.

Over anderhalf jaar wordt er begonnen met de eerste proefboringen. Naar verwachting zijn over 10 à 15 jaar alle huizen en bedrijven aangesloten op het lokale warmtenet. Naast het project in en rond Amersfoort wil ook de Gooi- en Vechtstreek aansluiten op aardwarmte. Volgens het bedrijf zijn het "twee duurzame projecten van voor Nederlandse begrippen ongekende omvang".

Naar schatting moet er voor de projecten Eemland en Gooi & Vechtstreek bij elkaar zo'n 5,7 miljard euro worden geïnvesteerd. Larderel Energy hoopt op geld van banken, verzekeraars en pensioenfondsen. Het bedrijf ziet aardwarmte als dé manier om Nederland van het gas te halen en de CO2-uitstoot te reduceren.

Aanmelden voor nieuwsbrief