05
maart
2021
|
14:08
Europe/Amsterdam

Groningse jaren 70-wijk als eerst over op waterstof

De Groningse woonwijk Wagenborgen wordt binnenkort aangesloten op het waterstofnetwerk. Dat melden verscheidene media. Als de proef slaagt, is het de eerste Nederlandse woonwijk uit de jaren zeventig die volledig overgaat op waterstof.

Bijna alle wijkbewoners hebben ingestemd met het plan, dat de naam WaterstofWijk Wagenborgen heeft gekregen. Het project, waar onder andere Enexis Groep en woonstichting Groninger Huis bij betrokken zijn, moet laten zien dat waterstof een oplossing is voor aardgasvrij wonen. Dat is goed voor het milieu.

De betrokken woningen, veertig in totaal, worden eerst geïsoleerd zodat ze allemaal het energielabel B krijgen. De huizen worden vervolgens voorzien van een hybride warmtepomp die zoveel mogelijk op duurzaam opgewekte stroom werkt, maar tijdens koude momenten op waterstof. De waterstof wordt geproduceerd en opgeslagen bij een lokaal agrarisch bedrijf.

Trots

Verder krijgen de bewoners ook andere opties die hun huizen verduurzamen. Zo worden er zonnepanelen op de daken geplaatst en gaan de bewoners koken met een inductieplaat.

Directeur Laura Broekhuizen van Groninger Huis is blij dat de bewoners hebben ingestemd met de plannen. "Zonder hen was er geen project", zegt zij tegenover RTV Noord. "We hebben veertig woningen uitgekozen en de bewoners uitleg gegeven wat het voor hen betekent en gevraagd of ze mee willen doen. We zijn er echt trots op dat we voldoende deelname hebben onder onze bewoners en dat we zo samen bijdragen aan een duurzame toekomst."

De wijk moet eind 2022 zijn aangesloten op het waterstofnetwerk.

Boilerplate

© ANP