14
september
2020
|
16:42
Europe/Amsterdam

GroenLinks wil Klimaatfonds in plaats van Groeifonds

GroenLinks wil de komende tien jaar 60 miljard euro apart zetten in een Klimaatfonds. Dit nieuw op te zetten fonds moet in de plaats komen van het Nationaal Groeifonds dat het kabinet afgelopen week presenteerde.

Met het groeifonds wil de regering de economie een boost geven voor op de lange termijn. GroenLinks-voorman Jesse Klaver is van mening dat het Nationaal Groeifonds te veel de nadruk legt op economische groei.

Hij wil dat zijn Klimaatfonds de transitie naar een duurzame maatschappij gaat bekostigen. Het plan is om tot 2030 onder meer 6 miljard euro vrij te maken voor nieuwe (duurzame) woningen en 10 miljard voor windenergie op zee. Volgens Klaver vraagt deze tijd vraagt om nieuwe, duurzame investeringen en "niet om een ongerichte zak geld voor het grote bedrijfsleven".

Volgens het kabinet is het Groeifonds nodig om in de toekomst gezondheidszorg, onderwijs en pensioenen te kunnen betalen en ook nog geld over te houden voor de huishoudportemonnee. Het gaat om investeringen in onder meer vergroening, infrastructuur en onderzoek.

Aanmelden voor nieuwsbrief