31
juli
2020
|
16:27
Europe/Amsterdam

Gemeenten en netbeheerders: waak voor monopolie stadswarmte

Gemeenten en netbeheerders zijn bang dat een klein aantal partijen langdurig een monopoliepositie krijgt op het gebied van stadsverwarming. Dat schrijft Het Financieele Dagblad. De partijen vinden dat er in de nieuwe Warmtewet niet voldoende wordt gedaan om nieuwe aanbieders een kans te geven.

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat presenteerde die wet eind juni. Warmtenetten spelen een belangrijke rol in de Nederlandse doelstellingen om woningen van het gas af te halen. Bij een warmtenet, ook wel stadswarmte genoemd, wordt restwarmte van bijvoorbeeld energiecentrales, afvalverbranders en datacentra gebruikt om woningen en andere gebouwen te verwarmen.

In het voorstel voor de nieuwe Warmtewet krijgt één partij minimaal twintig en maximaal dertig jaar de verantwoordelijkheid voor het produceren en leveren van de warmte en het net. Anders dan bij elektriciteit en gas kunnen klanten dus niet overstappen op een andere leverancier. De gedachte daarachter is dat warmtebedrijven gemiddeld pas na twintig jaar rendement maken op een nieuw net. Door ze voor zo’n lange periode zekerheid te geven, hoopt de minister dat commerciële partijen blijven investeren in de markt.

Draagvlak

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten denkt dat de vorming van zulke langdurige monopolies slecht is voor het draagvlak onder burgers om van het gas af te gaan. De brancheorganisatie van netbeheerders als Stedin en Liander vindt het bovendien belangrijk dat er op de warmtemarkt ruimte komt voor verschillende soorten partijen, zoals bijvoorbeeld lokale burgerinitiatieven. Ook de Consumentenbond, Woonbond en een aantal woningcorporaties hebben zich tegen de monopolievorming uitgesproken.

Momenteel zijn er drie partijen actief met warmtenetten: Vattenfall, Eneco en Ennatuurlijk. Die reageren volgens het FD verbaasd op de kritiek: ze vinden dat ze sterk gereguleerd worden door de Autoriteit Consument en Markt. Volgens hen zou het opknippen van de warmteketen niet lonend zijn omdat warmtenetten kleiner in schaal zijn vergeleken met gas- en stroomsystemen.

Boilerplate

Meer over Essent en Duurzaamheid

Aanmelden voor nieuwsbrief