23
februari
2021
|
14:02
Europe/Amsterdam

Geen dieselaggregaat meer nodig met laadpaal voor auto's

De gemeente Utrecht wil dat aannemers vaker hun bouwmachines aansluiten op laadpalen om stroom te tappen in plaats van gebruik te maken van dieselaggregaten. Dat schrijft De Telegraaf.

Het wordt al op verschillende plekken in de stad gedaan. Door het achterwege laten van generatoren, hebben omwonenden geen last meer van geluid en stank. Tijdens werkzaamheden kan een laadpaal in veel gevallen niet ingezet worden door bewoners, dus veel missen zij er niet aan. Een laadpaal levert ongeveer 100 KwH aan zonnestroom per dag - dat staat gelijk aan het verbruik van zo'n tien huishoudens. Omgerekend gaat het om zo'n 25 euro per dag, terwijl een dieselaggregaat al snel 80 euro per dag kost.

Bouwvakkers die in Utrecht bezig zijn om een kilometerslang deel van het riool te vervangen zijn er positief over, al is de kans aanwezig dat ze soms toch gebruik moeten maken van hun aggregaten. Niet overal op de route staan laadpalen en ze zijn er ook niet allemaal voor geschikt. Ook hebben aannemers een speciale tussenstekker nodig om gebruik te kunnen maken van de stroom. De gemeente wil bedrijven aansporen om zelf zo'n stekker aan te schaffen.

Boilerplate

© ANP