26
maart
2021
|
11:18
Europe/Amsterdam

Fruitteler plaatst zonnepanelen om rode bessen te beschermen

Fruitteler Rini Kusters in Wadenoijen in Gelderland is de eerste in Nederland die zijn rode bessenstruiken laat beschermen door zonnepanelen. In samenwerking met GroenLeven, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het uitvoeren van grote projecten met zonne-energie, heeft de fruitteler 4.500 panelen boven zijn planten geplaatst.

Met de energie van de panelen kan groene stroom opgewekt worden voor 400 huishoudens. Voor Kusters zelf hebben de panelen ook voordelen. Hij hoeft nu geen plastic bogen meer te spannen over de struiken. Die moeten ieder jaar vervangen worden. Soms meerdere malen omdat ze door extreem weer kapot gaan. Door zonnepanelen in te zetten scheelt dat bergen afval. Bovendien beschermen de panelen de planten beter tegen extreme weersituaties.

GroenLeven experimenteert sinds 2019 met zonnepanelen bij fruitbedrijven. Dat gebeurt in samenwerking met fruitverkoper The Greenery. Gekeken wordt of het zachte fruit beter gedijt onder zonnepanelen of onder de plastic bogen die telers over het algemeen gebruiken. Kusters werkt sinds vorig jaar mee. In Babberich loopt sinds 2019 een proefproject met zonnepanelen boven frambozenstruiken.

De teler is te spreken over de zonnepanelen. Op hete dagen is het volgens hem onder de panelen gevoelsmatig zo’n 10 graden koeler. Daarnaast wordt het fruit goed beschermd tegen regen en wind en dat is belangrijk vanwege de klimaatverandering. "De excessen in Nederland worden te groot", zegt Kusters. "Ik merk dat onze zomers veel te heet worden, onze winters veel te nat. Als iets voor de planten schadelijk is, dan zijn het deze weersomstandigheden wel. Neem bijvoorbeeld het ontstaan van schimmel op de vruchten door een te nat klimaat, een vervelend probleem dat steeds meer voorkomt."

Boilerplate

© ANP