13
augustus
2020
|
14:28
Europe/Amsterdam

'Forse toename' van vraag naar verduurzaming in coronacrisis

Volgens Techniek Nederland is de vraag naar zonnepanelen en warmtepompen tijdens de coronacrisis flink toegenomen. "Consumenten maken als gevolg van corona bewustere keuzes die goed zijn voor de planeet", zegt woordvoerder Dick Reijman van de ondernemersorganisatie.

De eerste weken van de crisis was er een dip in de vraag naar duurzame energieoplossingen. Maar dat loste zichzelf de weken daarna op door juist een "forse toename" van het aantal installaties van zonnepanelen en warmtepompen. Er zijn geen precieze cijfers beschikbaar, maar de leden van Techniek Nederland geven aan dat de vraag naar zonnepanelen en warmtepompen sinds de coronacrisis "blijft stijgen".

Consumenten maken volgens Reijman door de crisis bewustere en duurzamere keuzes. Bovendien zijn veel mensen thuis aan het werk, waardoor een afspraak met een installateur een stuk gemakkelijker gemaakt wordt. Het protocol Samen Veilig Doorwerken, dat in samenspraak met de ondernemersorganisatie, vakbonden en de overheid werd opgesteld, maakt dat de werkzaamheden toch veilig kunnen plaatsvinden.

Verkoeling

Daarnaast neemt als gevolg van de tropische zomerweken in combinatie met opnieuw het hoge percentage thuiswerkers de behoefte aan duurzame manieren van verkoelen toe, ziet Techniek Nederland. In 2020 groeit de markt voor warmtepompen (die ook kunnen verkoelen) met 24% tot zo'n 50.000 installaties.

De markt voor zonnepanelen steeg het laatste jaar met 40%. Een soortgelijk percentage wordt ook voor 2020 verwacht.

Aanmelden voor nieuwsbrief