02
november
2015
|
18:13
Europe/Amsterdam

Essent partner in Universal Smart Energy Framework

Essent partner in Universal Smart Energy Framework

De toename van duurzame energie vraagt om een slimme energiemarkt, waar klanten hun energieverbruik kunnen afstemmen op het aanbod van energie uit bijvoorbeeld wind of zon. Zeven Nederlandse spelers op de energiemarkt, waaronder Essent, lanceren daarom vandaag het Universal Smart Energy Framework (USEF).

Met een internationale marktstandaard maakt USEF flexibiliteit in energiegebruik verhandelbaar. USEF beschrijft onder meer de structuur en mechanismen van de flexibiliteitsmarkt, de marktrollen en de interactie tussen die rollen.

Iedereen profiteert

“Met een heldere visie, specificaties en de eerste actieve proeftuinen in de markt, biedt USEF een concreet perspectief voor een geïntegreerde flexibiliteitsmarkt”, zegt Jeroen Bode, voorzitter van het USEF-consortium. “De consument levert flexibiliteit en verlaagt zo zijn energierekening. Met deze flexibiliteit kan de leverancier maximaal gebruikmaken van het aanbod duurzame energie en hoeft de netbeheerder het elektriciteitsnet minder uit te breiden. Iedereen profiteert.”

Proeftuin EnergieKoplopers

Onze proeftuin EnergieKoplopers in Heerhugowaard is een eerste, praktische uitwerking van USEF. Daar testen we bij 200 huishoudens hoe zij ‘energiefiles’ kunnen voorkomen door energie te gebruiken op het moment dat er lokaal veel wind of zon is. Woningen zijn hier aangesloten op een energiesysteem dat met een slim apparaat in huis communiceert. Het slimme systeem regelt automatisch dat apparaten, zoals een elektrische boiler of warmtepomp, op het juiste moment energie opslaan of verbruiken.

USEF is een initiatief van ABB, Alliander, DNV GL, Essent, IBM, ICT en Stedin. U kunt de lancering terugkijken via een webinar. Daarin vertelt Griet van Waeyenberge, Lead Innovation Manager bij Essent, meer over het waarom, hoe en wat van USEF, en de internationale ambities. Het officiële persbericht over de lancering en meer informatie is te vinden op de website van USEF.

Boilerplate

Over USEF

USEF (Universal Smart Energy Framework) voorziet in een eenduidige internationale marktstandaard voor een geïntegreerde slimme energiemarkt, die de consument centraal stelt en flexibiliteit in energiegebruik verhandelbaar maakt. USEF beschrijft de structuur en mechanismen van de flexibiliteitsmarkt, de marktrollen en hoe die interacteren, alsmede de waarde de daardoor ontsloten wordt.

Stichting USEF ontwikkelt, onderhoudt en audit het USEF raamwerk om de transitie naar een geïntegreerde smart energy markt te versnellen. De stichting is opgericht door ABB, Alliander, DNV GL, Essent, IBM, ICT en Stedin: zeven organisaties met elk hun eigen expertise op de slimme energiemarkt, die kennis en ervaring bundelen om het gehele speelveld van de markt effectief te ontsluiten. Samen met nieuwe partners, in Nederland en daarbuiten, werkt Stichting USEF aan de creatie van een geïntegreerde Europese smart energy markt die grensoverschrijdend waarde creëert voor nieuwe en traditionele spelers. Meer informatie www.usef.energy