Den Bosch,
13
december
2018
|
05:55
Europe/Amsterdam

Essent lost asbestprobleem op met zonnepanelen

Asbestdaken veranderen de komende jaren in zonnecentrales, zo verwacht Essent. Het energiebedrijf lanceert Dakvrienden. (Boeren)bedrijven kunnen hun asbestdak via Essent kosteloos laten vervangen door een nieuw dak en in ruil daarvoor gebruikt Essent het dak om groene stroom op te wekken met zonnepanelen.

Driedubbele winst
De bedoeling is dat bedrijven in een klap aan het toekomstige asbestdakenverbod voldoen en Nederland helpen verduurzamen, zonder zelf iets te hoeven investeren en doen. Essent financiert en regelt de vervanging van het asbestdak door een nieuw dak en de eigenaren stellen hun dak ter beschikking voor de opwek van groene stroom, voor een looptijd van 20 jaar. Daarna zijn de zonnepanelen van hen.

Stella Brenninkmeijer, directeur Marketing Development van Essent: “Het vervangen van asbestdaken door een nieuw dak met zonnepanelen is driedubbele winst: het bedrijf een asbestvrij dak, wij de ruimte om groene stroom op te wekken en Nederland meer lokaal opgewekte, duurzame energie.”

Volgens Essent zijn veel (boeren)bedrijven positief over het verwijderen van asbest, maar hikken ze aan tegen de vele hobbels die ze moeten nemen. Brenninkmeijer: “Veel agrariërs willen wel graag laten saneren, maar zien op tegen de hoge kosten en het gedoe. Hiervoor biedt Essent de oplossing door agrariërs volledig te ontzorgen, zodat zij zich kunnen richten op hun bedrijf.”

Daarnaast bieden asbestdaken een groot potentieel voor verduurzaming. Brenninkmeijer: “Op de totale voorraad asbestdaken passen in totaal zo’n 17 miljoen zonnepanelen. Dat is goed voor het stroomverbruik van zo'n 770 duizend huishoudens en een CO2-besparing van 1,5 Megaton. Dat staat gelijk aan een bos zo groot als 150.000 voetbalvelden, ruim de oppervlakte van Limburg. Door zonnepanelen op de daken te leggen, benutten we beschikbare, geschikte ruimte in Nederland optimaal.”

Het zonnedak van Ruitersportcentrum Geraedts

Manege in Beek
Ruitersportcentrum Geraedts is het eerste bedrijf dat de handen ineen heeft geslagen met Essent en haar 4.800 vierkante meter dak met asbest heeft verruild voor een nieuw dak met 660 zonnepanelen. Lei Geraedts, eigenaar Ruitersportcentrum Geraedts: “Ik ben heel blij dat Essent mij heeft geholpen met de financiering en de organisatie van deze hele operatie. Het vergt toch een behoorlijke investering, zowel qua geld als tijd om het allemaal te regelen. Nu heb ik een schoon dak dat ook nog eens groene stroom opwekt voor zo’n 30 gezinnen, waardoor op andere plaatsen minder grijze stroom opgewekt hoeft te worden. Daar krijg ik een goed gevoel van.”

Essent verwacht in 2019 de eerste 100.000 vierkante meters asbestdak, verdeeld over 50 bedrijven, te transformeren tot zonnedak. De in totaal 25.000 zonnepanelen leveren genoeg zonne-energie op voor het stroomgebruik van zo'n 1.100 huishoudens. Meer informatie is te vinden op www.essent.nl/dakvrienden.

Asbestverbod
Op dit moment heeft Nederland ongeveer 68 miljoen vierkante meter asbesthoudend dak, waarvan zo’n 80 procent in handen van agrariërs. Aan het saneren en vervangen zit een prijskaartje. Gemiddeld gaat het om een investering van 30.000 euro per 1.000 vierkante meter. Veel agrariërs hebben dat geld niet op de plank liggen. Bovendien is de subsidiepot van 4,5 euro per vierkante meter voor het verwijderen van asbestdaken leeg.

Kijk voor meer informatie op www.essent.nl/dakvrienden 

Boilerplate

Essent pionier in innovatie
Essent wil voor iedereen de nummer één in nieuwe energie zijn. Daarvoor richten we ons op het leveren van elektriciteit, gas en energiegerelateerde producten en diensten (“Energie+”) zoals zonnepanelen en isolatie, voor thuis, het (boeren)bedrijf en de sportaccommodatie. Ook werken we aan slimme en duurzame oplossingen zoals Essent Dakvrienden, waarmee klanten hun asbestdak kosteloos en zorgeloos kunnen laten vervangen door een nieuw dak met zonnepanelen. Zo willen we iedereen in staat stellen om, met de ongekende mogelijkheden van nieuwe energie, het leven makkelijker en leuker te maken en hun CO2-voetafdruk te verkleinen. Volg nieuws van Essent op Twitter via @EssentNieuws. Kijk voor meer informatie op: www.essent.nl/innovatie

Stella Brenninkmeijer, directeur Marketing Development van Essent
“Het vervangen van asbestdaken door een nieuw dak met zonnepanelen is driedubbele winst: het bedrijf een asbestvrij dak, wij de ruimte om groene stroom op te wekken en Nederland meer lokaal opgewekte, duurzame energie.”
Stella Brenninkmeijer, directeur Marketing Development van Essent
Lei Geraedts, eigenaar Ruitersportcentrum Geraedts
“Ik ben heel blij dat Essent mij heeft geholpen met de financiering en de organisatie van deze hele operatie. Het vergt toch een behoorlijke investering, zowel qua geld als tijd om het allemaal te regelen. Nu heb ik een schoon dak dat ook nog eens groene stroom opwekt voor zo’n 64 gezinnen, waardoor op andere plaatsen minder grijze stroom opgewekt hoeft te worden. Daar krijg ik een goed gevoel van.”
Lei Geraedts, eigenaar Ruitersportcentrum Geraedts