Patrick Lammers, CCO Essent
De energietransitie is een gezamenlijke opgave. We zijn van mening dat dit wetsvoorstel de duidelijkheid biedt, waarmee we samen de schouders onder de energietransitie kunnen zetten. Zij aan zij, ieder vanuit zijn eigen verantwoordelijkheid. Er is genoeg werk te doen.
Patrick Lammers, CCO Essent
09
december
2016
|
15:24
Europe/Amsterdam

Energietransitie vraagt snelle behandeling wetsvoorstel VET

Essent is verheugd dat minister Kamp het wetsvoorstel Voortgang EnergieTransitie (VET) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Essent dringt aan op een snelle behandeling van het wetsvoorstel in de Tweede Kamer. De Wet VET is belangrijk voor de versnelling van de energietransitie. Het schept duidelijkheid over de rollen en verantwoordelijkheden van netbeheerders, netwerkbedrijven en de markt, waardoor:

1) De leveringszekerheid van elektriciteit en gas wordt gewaarborgd 
Met de groei van energie uit duurzame en minder voorspelbare bronnen zoals wind en zon, wordt de kerntaak van netbeheerders steeds uitdagender. Door het wetsvoorstel VET kunnen netbeheerders focussen op hun kerntaak om de netten aan te leggen, te beheren en te onderhouden, en elektriciteit en gas naar huizen en bedrijven te transporteren;

2) Innovatie een impuls krijgt 
De groei van producten en diensten ten behoeve van de energietransitie wordt niet meer geremd door oneerlijke concurrentie van netwerkbedrijven die kunnen profiteren van informatie en opbrengsten uit de nettarieven van hun netbeheerder en daarmee hun producten en diensten onder de kostprijs kunnen aanbieden;

3) Consumenten en bedrijven niet meer dan nodig betalen
Ze betalen alleen voor het transport van elektriciteit en gas naar hun huis of bedrijfspand en draaien niet op voor (het afdekken van risicovolle/onrendabele) commerciële activiteiten.