19
maart
2021
|
13:50
Europe/Amsterdam

Energieregulator België wil uitstel invoering capaciteitstarief

De Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) overweegt de invoering van het capaciteitstarief een half jaar later in te laten gaan. Dat meldt persbureau Belga. Het uitstel komt nadat netbeheerder Fluvius en energieminister Zuhal Demir eerder al zinspeelden op uitstel.

Nu worden de tarieven voor gezinnen en bedrijven nog volledig berekend op basis van de afgenomen hoeveelheid stroom. Hoe meer er wordt verbruikt, hoe meer er betaald moet worden voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Maar vanaf januari 2022 zullen de netkosten berekend worden op basis van het piekverbruik.

Netkosten op basis van het piekverbruik zou voor bezitters van zonnepanelen interessant zijn. Ze kunnen hun stroomgebruik zo plannen dat ze hun opgewekte stroom zelf gebruiken, en dat scheelt netkosten.

De roep om uitstel van Fluvius heeft een organisatorische reden. Energieminister Demir wil uitstel omdat de invoering gelijktijdig valt met een andere energiemaatregel in België. Volgend jaar wordt Atrias opgestart, een centrale databank om de verbruiksgegevens van de digitale meters te verzamelen. Maar bezitters van zonnepanelen dreigen nu de dupe te worden van de invoering. Het Grondwettelijk Hof heeft een voor hun gunstige regeling vernietigd waarbij ze nog vijftien jaar het systeem van de terugdraaiende teller, een soort salderingsregeling, mogen gebruiken. Demir vindt dat sommigen van die eigenaren te hard worden getroffen door de twee maatregelen.

Boilerplate

© ANP