Londen,
03
februari
2017
|
12:19
Europe/Amsterdam

EnergieKoplopers wint Smart Energy Roll Out Innovation Award

Eric Woittiez, Senior Innovation Manager Essent
Het winnen van deze award is voor ons een erkenning dat we een succesvol slim energieproject hebben neergezet. Het bevestigt dat we de goede weg zijn ingeslagen om de overgang naar een duurzame, geïntegreerde energiemarkt te realiseren.
Eric Woittiez, Senior Innovation Manager Essent

De slimme energieproeftuin EnergieKoplopers is uitgeroepen tot winnaar van de Smart Energy Roll Out Innovation Award. Dat is donderdagavond bekend gemaakt tijdens de uitreiking van de 8ste Europese Smart Energy Awards in London. Stichting USEF, die het marktmodel beschrijft dat in Energiekoplopers is getest, is bekroond met de Energy Market Innovation of the Year Award. 

“Het winnen van deze award is voor ons een erkenning dat we een succesvol slim energieproject hebben neergezet”, aldus Eric Woittiez, Senior Innovation Manager en projectleider van EnergieKoplopers bij Essent. “Het bevestigt dat we de goede weg zijn ingeslagen om de overgang naar een duurzame, geïntegreerde energiemarkt te realiseren.”

Innovatieve kracht en samenwerking

Een jury bestaande uit 15 vertegenwoordigers van energiebedrijven en consumentenorganisaties prees EnergieKoplopers en USEF vooral om de innovatieve kracht en de samenwerking over de traditionele rollen heen, om zo te komen tot het energiesysteem van de toekomst.

Over de Smart Energy Awards

Het doel van de Smart Energy Awards is om excellente, innovatieve, slimme energieprojecten in Europa met voortrekkersrol te erkennen. De awards maken deel uit van de Smart Energy UK & Europe Summit die op 2 en 3 februari 2017 in Londen plaatsvond.

Over EnergieKoplopers

In de proeftuin EnergieKoplopers in Heerhugowaard hebben Essent en netwerkbedrijf Alliander met 200 huishoudens getest hoe zij overbelasting van het elektriciteitsnet kunnen voorkomen door energie te gebruiken op het moment dat er lokaal veel wind of zon is. Een slim energiesysteem regelde automatisch dat apparaten, zoals een elektrische boiler of warmtepomp, op het juiste moment energie opslaan of verbruiken. Dit slimme energiesysteem was ingericht naar de marktprincipes van het Universal Smart Energy Framework (USEF). De resultaten van de proeftuin zijn afgelopen november bekend gemaakt.

Over USEF

USEF, het Universal Smart Energy Framework, is vorig jaar gelanceerd en beschrijft een marktmodel voor flexibel energiegebruik (‘flexibiliteit’). Flexibiliteit is nodig omdat Nederland steeds meer gebruik maakt van wisselende energiebronnen zoals zonne- en windenergie. Daardoor is de vraag naar en het aanbod van elektriciteit minder goed te voorspellen. Bovendien gebruiken we steeds meer elektriciteit. Hierdoor kan er een tekort of overschot aan stroom ontstaan en kan het elektriciteitsnet overbelast raken. Flexibel omgaan met energie is vaak een efficiëntere oplossing dan het elektriciteitsnet verzwaren.

Vorige jaar mocht Stichting USEF ook al een Smart Energy Award in ontvangst nemen. Daags na de officiële lancering van het USEF markt odel werden de inspanningen om te komen tot een Europese standaard voor slimme energiesystemen werd de stichting beloond met de Smart Grid Network & Communications Award 2016.