07
juli
2020
|
15:34
Europe/Amsterdam

Energie nog meer in eigen hand met de virtuele energiecentrale

Virtuele energiecentrales worden vooral gebruikt door elektriciteits- of netwerkbedrijven. Maar op een aantal plekken in Nederland richten ook buurtbewoners samen een centrale op.

In een zogenoemde community-based Virtual Power Plant (cVPP) wordt energie decentraal opgewekt door bewoners en gebruikt voor dezelfde bewoners. Een cVPP bestaat uit verschillende kleine centrales, die energie opwekken uit bijvoorbeeld windmolens, zonnepanelen of waterkracht. Vanuit de cVPP kan de op verschillende manieren en plekken opgewekte energie vanuit één centrale plek aangestuurd worden. De stroom kan bijvoorbeeld onderling verhandeld worden tussen de bewoners en andere partijen binnen het netwerk. Op die manier zijn bewoners nog meer eigenaar van hun zelf opgewekte energie.

In Nederland vindt op dit moment een pilot plaats in Loenen, waar zich tot nu toe zo'n 50 huishoudens bij hebben aangesloten. Samen hebben ze een opwekcapaciteit van zo'n 200 kilowatt. Andre Zeijseink, een van de initiatiefnemers van het project in Loenen, vertelt aan Duurzaam Bedrijfsleven: "Met de cVPP hebben we kunnen meten dat er netto 58 megawattuur uit het net is betrokken, maar dat er 68 megawattuur is geleverd. Op zonnige dagen stroomt meer dan 150 kilowattuur terug op het elektriciteitsnet. Daarmee verdienden de deelnemers ongeveer 2000 euro in een half jaar. Dat soort cijfers vergroten het bewustzijn en het engagement."

Ook andere wijken in Brummen, Lochem en Apeldoorn zijn enthousiast geworden van het succesverhaal uit Loenen. Projecten kunnen subsidie krijgen van de Europese Unie.

Boilerplate

Meer Essent en Zonnepanelen

 

Aanmelden voor nieuwsbrief