15
juli
2020
|
14:28
Europe/Amsterdam

Energie besparen op huishoudelijke apparaten

Voor wie zijn of haar huis wil verduurzamen, loont het om eens kritisch te kijken naar alle huishoudelijke apparaten. Oude exemplaren verbruiken vaak veel meer energie dan de modernere variant.

Wie wil bezuinigen op energieverbruik doet er ten eerste goed aan huishoudelijke apparaten met een A+++ energielabel te kopen. Hoe hoger het label, hoe minder stroom het apparaat verbruikt. Volgens Milieucentraal moet je vooral opletten als je een koelkast, vriezer, vaatwasser of wasmachine koopt. Voor die apparaten wordt vaak ten onrechte gedacht dat een A+ label ook al energiezuinig is, terwijl dat voor die apparaten juist het laagste label is. Voor wasdrogers geldt dat B het laagst verkrijgbare label is.

Ter vergelijking: een koelvriescombinatie met een A+++ label gebruikt ongeveer 160 kWh aan stroom per jaar, rekent Milieucentraal voor. Een model met een A+ label verbruikt zo'n 300 kWh en het verbruik van oudere exemplaren kan zelfs oplopen tot 500 kWh. Een milieuvriendelijke koelkast is weliswaar duurder in aanschaf, maar dat verdien je terug in de hoeveelheid stroom die je bespaart.

Standby

Een wasmachine met een voorlader waar zeven kilo was in kan, verbruikt met label A+++ jaarlijks zo'n 140 kWh, met label A+ 160 kWh. Let wel op, want de verbruiksgetallen zijn gebaseerd op het draaien van de wasmachine op 40-60 graden in de ecostand. Wie de machine met die temperaturen op de gewone stand laat wassen, verbruikt een kwart meer stroom.

Hoe je een huishoudelijk apparaat gebruikt, speelt namelijk ook een grote rol in het energieverbruik. Zorg bijvoorbeeld dat je etensrestjes altijd eerst laat afkoelen voor je ze in de vriezer legt. Het apparaat heeft anders extra stroom nodig om de warmte van het eten te compenseren. Zet je koelkast helemaal uit, in plaats van op standby als je een langere reis gaat maken. Dat geldt ook voor andere apparaten: zogenoemd 'sluipverbruik' van apparaten die op standby staan, kan veel stroom kosten.

Vaatwasser en wasdroger

Denk tot slot bij alle apparaten goed na of je ze nodig hebt. Wie een vaatwasser gebruikt, in plaats van af te wassen in de gootsteen, verbruikt 2 tot 3 keer meer energie voor het schoon krijgen van het servies. Hetzelfde geldt voor de wasdroger. Het grootste deel van de mensen met een wasdroger gebruikt een onzuinige variant. Een droogbeurt in zo'n wasdroger kost 3 tot 4 keer zoveel energie als de voorafgaande wasbeurt.

Al deze keuzes kunnen flinke gevolgen hebben voor het stroomverbruik per huishouden. Volgens Milieucentraal verbruiken de meest energieslurpende huishoudens meer dan 5000 kWh per jaar. Het verschil met de zuinigste huishoudens is groot: die verbruiken minder dan 1.500 kWh aan stroom per jaar.

Boilerplate

Meer over Essent en Duurzaamheid

Aanmelden voor nieuwsbrief