25
mei
2021
|
17:00
Europe/Amsterdam

Eigenaren Zeeuws windpark matsen gemeente over terugbetaling

De eigenaren van het Zeeuwse windpark Krammer krijgen ruim 1 miljoen euro aan ten onrechte betaalde bouwleges terug van de gemeente Schouwen-Duiveland. Met die afspraak komt een einde aan een slepende procedure tussen de gemeente en het windmolenpark, dat voor meer dan de helft eigendom is van ruim vijfduizend burgers.

De coöperaties die Krammer runnen matsen de gemeente, want ze hebben formeel recht op meer. Het windpark, dat bestaat uit 34 turbines op en rond de Krammersluizen, is volgens de initiatiefnemers het grootste burgerinitiatief van Nederland.

Al voor de bouw ontstond onenigheid over de belastingaanslag van 2,1 miljoen euro van de gemeente, die volgens de coöperaties Deltawind en Zeeuwind te hoog was. Uiteindelijk kregen ze vorige zomer gelijk van het gerechtshof in Den Bosch. De gemeente moest eigenlijk het volledige bedrag terugbetalen, maar dat vinden de coöperaties ook weer niet nodig.

Fonds

"We zijn er nooit op uit geweest om het volledige bedrag terug te krijgen", legt directeur Monique Sweep van Deltawind uit. De afspraak is nu dat de gemeente een half miljoen euro mag houden en nog eens ruim een half miljoen euro stort in een nieuw duurzaamheidsfonds voor de regio.

De coöperaties gaan dat fonds besturen. Ze willen met het geld projecten realiseren op Schouwen-Duiveland, Tholen en Goeree-Overflakkee. Het windpark ligt op het snijvlak van deze drie eilanden.

Alle betrokkenen zijn blij dat de kwestie eindelijk is afgesloten. Wethouder Daniël Joppe (CDA) noemt de afspraak "ruimhartig" van de coöperaties.

Boilerplate

© ANP