11
juli
2018
|
10:29
Europe/Amsterdam

Eerste half jaar 2018 zeer gunstig voor bezitters zonnepanelen

Besparing van 281 euro over eerste 6 maanden 2018

De eerste helft van 2018 heeft voor een zeer hoge opbrengst voor zonnepanelen gezorgd[1], blijkt uit een analyse van Essent. Dit komt met name door de zeer zonnige maanden februari en mei. De zonuren in die maanden liggen fors boven hun langjarige gemiddelde. Uiteindelijk resulteert dit voor consumenten met zonnepanelen in een flinke besparing op de kosten voor stroom ten opzichte van voorgaande jaren.

 

 

Dat het eerste half jaar een zonnig half jaar was blijkt uit het aantal zonuren gemeten in De Bilt. In februari alleen al werd Nederland getrakteerd op 159 zonuren, terwijl het langjarig gemiddelde voor februari op 85 zonuren ligt. De maand mei is normaalgesproken goed voor zo’n 213 zonuren, maar dit jaar lag het aantal met 283 zonuren daar ver boven. Over het eerste half jaar genomen steeg het aantal zonuren met een kleine 16 procent ten opzichte van het langjarige gemiddelde. Dit resulteert in tien procent meer uren aan instraling, een nog betere indicator voor het rendement van zonnepanelen dan het langjarige gemiddelde.

 

 

Klik op illustratie voor grote weergave

Fors besparen

 

De opbrengst lag in het eerste half jaar per saldo 13 procent hoger dan het langjarig gemiddelde. Zonnepanelenbezitters bespaarden hierdoor in het eerste half jaar in totaal € 281,-. Dat is 32 euro meer dan het langjarig gemiddelde. De enige minder ‘zonnige’ maand was het donkere januari, dat slechts 47 zonuren telde. Zonnepanelen brachten die maand niet meer dan zo’n € 7,- op.

 

 

Sander Leenders, directeur Energie+ bij Essent
De opbrengsten voor zonnepanelen zijn dit jaar aanzienlijk en dat is mooi voor het groeiend aantal huishoudens dat zelf energie wil opwekken. Ons streven is om het voor iedereen mogelijk te maken om duurzame energie op te wekken. Daarom verhuren we ook zonnepanelen, mocht het aanschaffen van panelen en te grote uitgave zijn. Zo helpen we mensen mee te doen aan de energietransitie en te profiteren van de ongekende mogelijkheden van energie.
Sander Leenders, directeur Energie+ bij Essent
Boilerplate

[1] Berekening norm gebaseerd op instralingsgegevens de Bilt 1985-2014 (KNMI) en op teruglevertarief van 20 eurocent per kWh. Data instraling en zonuren afkomstig van KNMI. Betreft zonnepaneel systeem met 2600 WP, 88 procent efficiency, gesitueerd op zuiden zonder obstructies (ideale omstandigheden).

Langjarig gemiddelde wordt berekend over de jaren 1981 – 2010.