03
mei
2021
|
15:56
Europe/Amsterdam

'Een op drie straten opengebroken voor energietransitie'

Een op de drie straten in Nederland moet de komende decennia worden opgebroken om nieuwe elektriciteitskabel aan te leggen. Dat meldt NRC op basis van een studie die is uitgevoerd in opdracht voor het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

De netbeheerders verwachten dat het aanleggen van kabels om te kunnen voorzien in de toekomstige energiebehoefte voor veel overlast gaat zorgen. De vraag naar elektriciteit zal naar verwachting verdubbelen de komende decennia onder meer door de vraag naar stroom van woningen, vervoersmiddelen en de industrie.

Om het elektriciteitsnetwerk betrouwbaar en klimaatneutraal te krijgen zijn volgens de netbeheerders forse investeringen nodig. Ze roepen de overheid op om met een nationaal actieprogramma te komen waarin alle lopende trajecten voor verduurzaming bij elkaar kunnen komen.

In de studie concluderen de netbeheerders dat naast zon en wind ook waterstof in de toekomst belangrijk zal zijn voor de Nederlandse energievoorziening. Een groot deel van het huidige aardgasnetwerk kan hiervoor worden ingezet nadat de gaskraan verder wordt dichtgedraaid.

Boilerplate

© ANP