30
november
2020
|
16:07
Europe/Amsterdam

Een duurzame kerstboom. Waar moet je op letten?

Het is bijna december en dat betekent dat veel mensen een kerstboom in huis halen. Een leuke traditie, maar niet bevorderlijk voor het milieu. Waar moet je op letten als je graag een kerstboom in huis hebt en tegelijkertijd ook rekening wil houden met het milieu? Dagblad Trouw zocht het uit.

Er is geen eenduidig antwoord op de vraag welke type kerstboom - kunst of echt - het meest duurzaam is. De klimaatbelasting voor het produceren van een kunstboom is hoger, aldus voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Daarentegen gaat een kunstboom meestal meerdere jaren mee.

Ook zijn er allerlei dingen die optellen bij de milieubelasting, bijvoorbeeld als je stad en land afrijdt om een kunst dan wel echte kerstboom aan te schaffen. De belangrijkste tip voor een groene kerst is dan ook: koop je kerstboom in de buurt.

Adoptie

Heb je liever een echte kerstboom in huis, dan is het adopteren van een kerstboom een milieuvriendelijke manier. Zo'n boom krijg je met kluit en wordt in het nieuwe jaar terugplant en in sommige gevallen zelfs permanent herplant. Er zijn alleen nog niet veel plekken waar je dit kunt doen. En ook in dit geval geldt: als je de adoptieboom met de auto ophaalt, doe je het milieuvoordeel teniet. Heb je liever een kunstboom in huis, dan is het een duurzame optie om een tweedehands kerstboom te kopen. Dat kan bijvoorbeeld op Marktplaats of bij een kringloopwinkel.

En nog een laatste tip voor de mensen die een echte boom in huis hebben: steek hem niet in de brand na de jaarwisseling. Zo'n brandende boom is vervuilend. Het is een milieuvriendelijker om de boom op te laten halen door de gemeente. Zij brengen de kerstbomen vervolgens naar een afvalverbander of er wordt compost van gemaakt.

Boilerplate

© ANP