19
november
2020
|
16:49
Europe/Amsterdam

Duurzame carport op parking Lowlands levert veel stroom aan regio

Zo'n 10.000 huishoudens kunnen vanaf mei volgend jaar gebruik gaan maken van groene stroom die met 90.000 zonnepanelen op de permanente parkeerterreinen van Lowlands in Biddinghuizen wordt opgewekt. Donderdag is de aanleg van deze Solar-carport, de grootste ter wereld in z'n soort, gestart.

Het duurzame parkeerterrein heeft een oppervlakte van 35 hectare en biedt daarmee plaats aan 15.000 auto's. De 90.000 zonnepanelen leveren een vermogen van 35 Megawattpiek, wat inhoudt dat volgend jaar zo'n 10.000 huishoudens van groene stroom kunnen worden voorzien. Ter vergelijking: deze hoeveelheid stroom staat gelijk aan het gebruik tijdens zo'n honderd Lowlands-festivalweekeinden.

De zonnepanelen die worden gebruikt bij de aanleg van de duurzame carport zijn bijzonder. De cellen in deze panelen hebben namelijk de eigenschap om aan beide kanten licht om te zetten naar energie. Het licht dat via de grond gereflecteerd wordt, kan dus zo ook worden benut. Hierdoor is de energieopbrengst hoger dan bij normale zonnepanelen.

Boilerplate

© ANP