27
augustus
2020
|
17:44
Europe/Amsterdam

Duurzaam stappenplan voor huizenkopers ABN AMRO

Klanten van ABN AMRO die met de bank in gesprek gaan voor een hypotheek krijgen voortaan een persoonlijk stappenplan voor het verduurzamen van hun nieuwe woning.

ABN AMRO werkt hiervoor samen met duurzaamheidsexpert HomeQgo. Het advies van de duurzaamheidsadviseur wordt samengevoegd met het plan van de hypotheekadviseur. Zo wordt het volgens de bank gemakkelijker om vergroeningsmaatregelen te financieren middels een hypotheek. De bank verwacht over een aantal jaar 100.000 duurzame stappenplannen te hebben aangeboden.

In april kwam een groep bedrijven uit de hypotheekmarkt met het plan om 80 procent van de hypotheekadviseurs op te leiden tot Adviseur Duurzaam Wonen. Inmiddels heeft de grote meerderheid van de hypotheekadviseurs bij ABN AMRO dit certificaat behaald. Volgens de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt nu nog in minder dan de helft van de gesprekken duurzaamheid meegenomen met als gevolg dat veel huizenkopers niet goed op de hoogte zijn over het meefinancieren van duurzame maatregelen.

Eerder liet Triodos Bank weten nog een stap verder te gaan: de bank verstrekt minder hypotheek als een woning een slecht energielabel heeft. Per 1 augustus kunnen kopers van een huis met energielabel C of lager nog maar negentig procent van de woningwaarde lenen bij de bank. Wie investeert in het verduurzamen van een huis, kan omgekeerd juist méér lenen: tot 106 procent van de marktwaarde.

Aanmelden voor nieuwsbrief