23
oktober
2020
|
11:52
Europe/Amsterdam

Drijvend zonnepark bij Noord-Hollandse plaats Andijk

PWN is bij het Noord-Hollandse Andijk bezig met de aanleg van een groot drijvend zonnepark. Dat moet komen te liggen in de spaarbekkens bij het IJsselmeer. Het is de bedoeling dat er vijftien eilanden komen, maar eerst worden er drie eilanden aangelegd.

De eilanden komen te liggen in het waterreservoir van het Noord-Hollandse drinkwaterbedrijf. Omdat PWN eerst wil kijken of de eilanden geen nadelige invloed hebben op de natuur en de kwaliteit van het drinkwater, wordt er na de aanleg van het derde eiland onderzoek gedaan naar de effecten. Als blijkt dat er geen negatieve effecten zijn, zoals algenvorming, worden de andere eilanden aangelegd.

Het is verder de bedoeling dat de eilanden meedraaien met de zon. "Omdat de installatie met speciale sensoren de zon kan volgen, wordt zoveel mogelijk zonnekracht effectief benut. Het meedraaien gebeurt met lieren", legt Kees-Jan van der Geer, directeur van Floating Solar uit. Dat bedrijf is betrokken bij de aanleg. De constructie is volgens Van der Geer zodanig open dat het zonlicht merendeels doorgelaten wordt. "Sensoren meten de sterkte van de zon, de windkracht en andere parameters en zorgen voor een optimaal resultaat aan duurzame energie."

Uiteindelijk moet het drijvende zonnepark bestaan uit 67.000 zonnepanelen. Die moeten ervoor zorgen dat PWN rond 2050 CO2-neutraal drinkwater kan leveren.

Aanmelden voor nieuwsbrief

Boilerplate

© ANP