09
maart
2021
|
10:52
Europe/Amsterdam

'Doel in Klimaatakkoord voor aardgasvrije huizen niet haalbaar'

De ambitie om uiterlijk in 2022 zeker 100.000 bestaande huurwoningen aardgasvrij te maken wordt niet gehaald. Dat komt naar voren uit onderzoek van Nieuwsuur. Eerder stelden woningcorporaties en warmte- en bouwbedrijven dat doel, dat vervolgens werd opgenomen in het Klimaatakkoord.

Joep Rats, directeur Beleid & Vereniging bij Koninklijke Bouwend Nederland, vindt dat het vooral ontbreekt aan een structurele aanpak en dat er nog teveel wordt geëxperimenteerd. "Wij achten het met de huidige aanpak niet haalbaar dat voor eind volgend jaar 100.000 huurhuizen worden gehaald", stelt Rats.

Niet alleen hij heeft er weinig vertrouwen in dat het volgend jaar goedkomt. Ook Aedes, de branchevereniging voor woningcorporaties, vindt de doelstelling nu "niet realistisch". Wel zouden er afspraken zijn gemaakt, alleen wat die concreet betekenen is nog steeds onduidelijk.

'Handjes te weinig'

De belangrijkste reden dat het doel van die 100.000 huizen niet wordt gehaald is dat de uitvoering te complex is. Daarnaast is die te weinig systematisch. Daarnaast stelt Aedes dat de kosten voor sommige verduurzamingsprojecten te hoog zijn.

Er komen daarbij nog meer problemen kijken. Zo laat de bouwsector weten dat er op de arbeidsmarkt schaarste is, waardoor er "te weinig handjes" zijn die de huizen van het aardgas kunnen afhalen. Grote bouwbedrijven noemen de doelstelling "zonder meer een grote uitdaging", of zelfs "niet haalbaar".

Politiek Den Haag beaamt dat bij Nieuwsuur. "Het is de verwachting dat de doelstelling om 100.000 huurhuizen te verduurzamen niet volledig gerealiseerd zal zijn in 2022", aldus het ministerie.

Boilerplate

© ANP