07
juli
2020
|
13:05
Europe/Amsterdam

Dit project wil duurzaam wonen toegankelijk maken voor starters

Project NeroZero in Heerhugowaard wil energieneutraal wonen toegankelijk maken voor starters en sociale huurders. In nieuwbouwwijk De Draai worden de eerste woningen van het project eind dit jaar opgeleverd.

De woningen vallen in de categorie 'Zeer Energiezuinige Nieuwbouwwoning' (ZEN). Dat betekent dat de huizen volledig aardgasvrij en energieneutraal zijn. "Gezien het politieke en maatschappelijke breed gedragen streven om groener te gaan leven, is het moeilijk uit te leggen waarom energieneutraal wonen niet met elk budget bereikbaar is", zegt Jaap Betsema van hoofdaannemer Betsema Groep tegen het webmagazine Groene Zaken.

De kosten worden gedrukt doordat er vanaf het begin van het bouwproces heel nauw tussen alle partijen wordt samengewerkt. "Verduurzamingstechnieken achteraf op elkaar laten aansluiten, vraagt vaak kostbare aanpassingen aan apparatuur of programmatuur", legt Willem Koppen van NeroZero aan Groene Zaken uit. "Door in een vroeg stadium in te grijpen, fabrikanten samen te brengen en de eindproducten naadloos op elkaar af te stemmen, drukken we de kosten zonder aan kwaliteit in te boeten."

Boilerplate

Meer over Essent en Duurzaamheid

Aanmelden voor nieuwsbrief