Den Bosch,
17
maart
2017
|
14:03
Europe/Amsterdam

Digitaliseren om de energietransitie waar te maken

Jonge mensen die de laatste trends op digitaal gebied komen opsnuiven. Muziek op de achtergrond. Dat is de sfeer van het grootste digitale festival ter wereld: South by Southwest (SxSW) in Austin, Texas. Een bijzonder inspirerende omgeving waar ik leerde hoe belangrijk het is om je niet in trends en hypes te verliezen. 

Om onze planeet leefbaar te houden voor huidige en toekomstige generaties, moeten we de stap maken naar duurzaam energieverbruik. Digitalisering maakt dit mogelijk: het stelt mensen in staat om hun energiehuishouding te optimaliseren, het energiesysteem in balans te houden en verhoogt duurzaamheid en comfort.

Als innogy/Essent richten we ons in de energietransitie sterk op digitalisering. Zo kunnen bedrijven, die hun eigen energie opwekken bijvoorbeeld via een warmtekrachtkoppeling (WKK) of zonnepanelen, al via het online handelsplatform van Powerhouse hun overschot aan energie op het net zetten of een tekort van het net halen. Zo optimaliseren deze bedrijven hun eigen energiehuishouding en helpen zij het net in balans te houden. In de proeftuin EnergieKoplopers heeft een grote groep huishoudens dit concept getest. Met positief resultaat. Ook besparen consumenten energie doordat we ze inzicht geven in hun energieverbruik met bijvoorbeeld de Nest thermostaat.

Afstemmen op de consument

Het is goed om te realiseren dat er in de digitale wereld ook veel trend en hype aanwezig is. Op SxSW leerde ik hoe belangrijk het is om nuchter te blijven; wat doet techniek voor de consument en de reis die hij aflegt in zijn persoonlijke energietransitie? Niet digitaliseren om te digitaliseren. Maar consumenten en hun behoeften eerst zo goed mogelijk proberen te begrijpen en vervolgens digitale antwoorden daarop toespitsen. Dan kunnen we de energietransitie ècht waar maken.

Patrick Lammers, CEO Essent, Nederlandse country chair en hoofd Digital Leaders Circle innogy

Weten hoe innogy/Essent inzicht in consumenten en hun wensen vergroot? Bekijk dan de video over de digitale transformatie.

Boilerplate

Over SxSW
South by Southwest vond dit jaar plaats van 10 tot 19 maart in Austin, Texas. SxSW is dè plek waar digitale koplopers bij elkaar komen om kennis te delen en nieuwe ontwikkelingen op digitaal gebied te signaleren.