31
mei
2021
|
14:41
Europe/Amsterdam

De Shell-uitspraak kan flinke gevolgen hebben voor consument

De rechter oordeelde afgelopen week dat olieconcern Shell sneller de uitstoot van CO2 moet terugdringen. Die historische uitspraak kan ook gevolgen hebben voor de consument, zo schrijft dagblad Trouw.

De zaak was aangespannen door onder andere Milieudefensie. Volgens de rechtbank moet Shell "het zijne doen om een bijdrage te leveren aan het tegengaan van gevaarlijke klimaatverandering". De multinational is jaarlijks goed voor ongeveer 3 procent van de totale wereldwijde uitstoot van CO2.

Annelies Huygen, hoogleraar ordening van energiemarkten, voorspelt dat consumenten door de uitspraak eerder te maken gaan krijgen met vervangende producten voor benzine, plastic en smeerolie. Denk bijvoorbeeld aan de elektrische auto als vervanging voor bezine- en dieselauto's. Daarnaast verwacht Huygen dat de energietransitie over de gehele lijn sneller zal gaan, omdat ook andere bedrijven zich genoodzaakt zullen zien om meer te investeren in verduurzaming.

Niet alleen bedrijven zullen offers moeten brengen om de energietransitie te versnellen, aldus Huygen. "Je krijgt misschien ook een ander consumptiepatroon, met minder vliegreizen bijvoorbeeld. Ook daar gaan we aan wennen. Toen ik jong was in de jaren zestig, was het leven ook anders dan nu."

Boilerplate

© ANP