15
januari
2021
|
12:02
Europe/Amsterdam

Chilipeper kan zonnecellen meer rendement geven

Door een bestanddeel van rode peper te mengen met de kristallen van zonnecellen, krijgen die cellen een beter rendement. Dat stellen Chinese en Zweedse onderzoekers, meldt Duurzaam Bedrijfsleven. De zontechniek kan hierdoor op termijn een flinke boost krijgen.

Het gaat om het bestanddeel capsaïcine, dat een rode peper scherp maakt. Het deeltje zorgt ervoor dat zonnecellen zonlicht sneller in stroom kunnen omzetten. Het zou gaan om een vooruitgang van zo'n 10 procent. De techniek werkt het best bij zogenoemde perovskiet-zonnecellen, die een kristalmengsel bevatten.

De onderzoekers, die een natuurlijke manier zochten om zonnecellen te verbeteren, gebruikten de perovskiet-cellen voor hun proef. Ze mengden die met lood en voegden er capsaïcine bij. Dat laatste bestanddeel heeft elektrische eigenschappen. Tijdens de proef bleek dat de capsaïcine ervoor zorgt dat elektronen beter door het materiaal stromen. Op die manier worden de zonnecellen efficiënter.

Of het bestanddeel van de peper ook andere soort zonnecellen functioneel maakt moet nog blijken. Daarnaast stellen de onderzoekers dat het nog lang duurt voordat de huidige bevindingen terug te zien zijn in het dagelijks leven.

Boilerplate

© ANP