01
december
2020
|
16:38
Europe/Amsterdam

Cadeaus die positief bijdragen aan het klimaat

Koopfestijn Black Friday is nog maar net achter de rug of Sinterklaasavond en de kerstdagen komen er alweer aan. Mensen geven in deze tijd van het jaar veel geld uit aan cadeaus. De meeste presentjes dragen bij aan vervuiling: denk alleen al aan het vervoeren van al die spullen. Dagblad Trouw ging op zoek naar cadeaus die een positieve bijdrage leveren aan het klimaat en die zijn er steeds meer.

Een tweedehands cadeau is natuurlijk al een stuk groener dan iets nieuws, maar een klimaatpositief cadeau gaat nog een stapje verder. Zo kun je bijvoorbeeld een stuk kruidenrijk grasland bestellen bij 1001ha (1000 vierkante meter voor 15 euro). Je wordt geen eigenaar van de grond, maar steunt wel de biodiversiteit van verschillende gebieden en tevens ontvang je een certificaat. Het is een initiatief van LTO Nederland en Urgenda.

Ben je meer van de bomen, dan kun je als klimaatpositief cadeau een boom planten of adopteren. De actie 'Meer bomen nu' is een idee van Urgenda, MEERGroen en Caring Farmers met als doel om deze winter 1 miljoen bomen te planten. Je kunt een klein boompje aanvragen om zelf in eigen tuin te planten of je kunt ergens anders gaan helpen.

Een boom adopteren kan ook. Door een iemand een geadopteerde boom te schenken, krijgt hij of zij te zijner tijd een klein deel van de oogst als dank. Dit kan bij sommige fruittelers die dit soort crowdfunding als een manier zien om de overgang van normale teelt naar biologische teelt te financieren.

Boilerplate

© ANP