19
april
2021
|
16:35
Europe/Amsterdam

Bouwen met hout wordt een steeds populairder alternatief

De hoogste houten woontoren ter wereld is bijna klaar en staat in Amsterdam. Bouwen met hout is een duurzaam alternatief voor beton en staal en wordt steeds populairder, schrijft Het Parool.

Zo'n 8 procent van de wereldwijde uitstoot van CO2 is te herleiden naar beton. Het materiaal vormt de basis in een groot deel van de gebouwde omgeving. Maar steeds vaker wordt hout gebruikt als alternatief voor beton en staal. In Amsterdam moet in 2025 een op de vijf nieuwe gebouwen gemaakt zijn van hout. Naast dat een houten constructie CO2 opslaat, kan het ook opnieuw worden gebruikt.

De nieuwe houten woontoren in Amsterdam draagt de naam Haut en is een unicum. Normaal gesproken hebben houten constructies niet meer dan zes lagen, maar deze toren is maar liefst 73 meter hoog. De hoogte in met hout is noodzakelijk - met name in stedelijke gebieden - aangezien ruimte steeds schaarser is. In Londen zijn al plannen voor een houten toren van meer dan 300 meter. Wel is er voor een houten woontoren ook beton nodig om het gebouw genoeg volume te geven.

Volgens architect Do Janne Vermeulen moeten gemeenten en overheden meer doen om bouw met hout te stimuleren. Daarnaast moet het stimuleren van het bouwen met hout samengaan met de uitbreiding van bosgebieden wereldwijd, aldus experts.

Boilerplate

© ANP